hockeyTekstvak: home

In de oudheid: Vijfduizend jaar geleden speelden rijke Perzen een spel dat veel lijkt op POLO, een spel dat nu nog wordt gespeeld. Dat is een soort hockey waarbij de spelers op paarden zitten. De minder rijke mensen, zoals kinderen en arbeiders, wilden dit spel ook graag spelen, maar hadden geen geld om paarden te kopen. Zij maakten kortere stokken, zodat ze het spel zonder paarden gewoon op de grond konden spelen. Het POLO spel verspreidde zich over een groot deel van AziŽ. In Griekenland werd later ook POLO gespeeld, bij opgravingen is gebleken dat uit POLO weer andere speelvormen met stok en bal ontstonden. Zo speelden de Grieken 478 jaar voor Christus het spel HORN, ook met stok en bal. De Romeinen speelden ook een soort hockey op het strand. Maar in plaats van een bal gebruikten die een echte mensenschedel. Deskundigen denken dat het hockeyspel met bal en stok vanuit het Romeinse rijk uiteindelijk in Engeland is terechtgekomen.

 

Het hockeyveld heeft een afmeting van 91 meter lang en 55 meter breed, op het veld zijn 2 cirkels, twee 23 meter lijnen en een middellijn aan gebracht. Op 6,4 meter van beide doelen ligt een 15 cm. dikke stip. Deze stip is de plaats waar de strafslag wordt genomen.

 

In de 17de eeuw ging men in Engeland Bandy spelen, Bandy werd gespeeld op harde stranden of ijsvlakten. Bandy dat op ijs werd gespeeld, heette ook wel Hockey on ice, dit spel werd snel populair, ook in de rest van Europa. In Engeland waren in de 18de eeuw verschillende spelen verboden omdat ze te gevaarlijk waren. Later in de 19de eeuw werden allerlei spullen ontwikkeld om spelers te beschermen tegen verwondingen. Daardoor konden de spelen weer worden beoefend. Vooral op scholen en universiteiten in Engeland werd toen (en nu nog steeds) veel aan sport gedaan. Hockey was een van die sporten. De naam Hockey is volgens velen afgeleid van het Engelse woord hook ( haak ). Je kunt wel zeggen dat de Engelsen ervoor hebben gezorgd dat het moderne hockey nu in veel landen wordt gespeeld. Zij brachten de sport over naar AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, India en Pakistan.